Malpraxisul medical este definit in legea 95/2006 ca fiind eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului (prejudicii corporale, de agrement, estetice etc.). O eroare profesionala poate fi considerata malpraxis numai in masura in care a cauzat prejudicii pacientului, imprejurare in functie de care se apreciaza oportunitatea atragerii raspunderii legale a personalului medical. Astfel, o greseala de practica medicala ce a produs pacientului un prejudiciu poate antrena atat raspunderea disciplinara, cat si raspunderea civila pentru fapta proprie. De asemenea, nu este exclusa nici raspunderea penala a personalului medical atunci cand fapta intruneste conditiile constitutive ale unei infractiuni (vatamare corporala din culpa, ucidere din culpa).
Potrivit art 642 alin. (1) din Legea 95/2006 raspunderea medicala este stabilita in sarcina “personalului medical”, adica in sarcina medicului, medicului dentist, farmacistului, asistentului medical si a moasei care acorda servicii medicale.
Art 655 din Legea 95/2006 stabileste ca (1) Unitatile sanitare publice sau private, in calitate de furnizori de servicii medicale, raspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse in activitatea de preventie, diagnostic sau tratament, in situatia in care acestea sunt consecinta:
a) infectiilor nosocomiale, cu exceptia cazului cand se dovedeste o cauza externa ce nu a putut fi controlata de catre institutie;
b) defectelor cunoscute ale dispozitivelor si aparaturii medicale folosite in mod abuziv, fara a fi reparate;
c) folosirii materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, substantelor medicamentoase si sanitare, dupa expirarea perioadei de garantie sau a termenului de valabilitate a acestora, dupa caz;
d) acceptarii de echipamente si dispozitive medicale, materiale sanitare, substante medicamentoase si sanitare de la furnizori, fara asigurarea prevazuta de lege, precum si subcontractarea de servicii medicale sau nemedicale de la furnizori fara asigurare de raspundere civila in domeniul medical.
In cazurile de malpraxis este cruciala implicarea unui avocat cu experienta in domeniu, care poate ajuta clientul in identificarea corecta a situatiei. Avocatii nostrii beneficiaza de suportul mai multor experti din domeniul medical, in cazul in care situatia o impune. Doar in urma unei expertize medico-legale temeinice avocatul isi creaza strategia pentru o reprezentare impecabila a clientului atat in fata autoritatilor, a Colegiului Medicilor, cat si in instanta.
Societate cu o experienta de peste 10 ani in obtinerea daunelor civile din accidente rutiere care va ajuta sa luptati impotriva companiilor de asigurari ce incearca sa se sustraga de la indeplinirea drepturilor ce izvorasc din contractele de asigurare.
Navigand pe acest site sunteti de acord cu politica noastra de folosire a cookie-urilor. Pentru mai multe informatii privind politica noastra de confidentialitate vizitati pagina Termeni si Conditii